Cliff Dwelling

Moon House

Ergens in de jaren 1200 tot 1400 maakte de Indianen "huisjes" uit spokkelhout en leem. Om het zo eenvoudig en veilig mogelijk te bouwen werd er gebruik gemaakt van een alcove. Dit is een half open grot in een hoger gelegen deel van de rotsformaties.

De cliff dwellers waren en zijn soms voor een enkel gezin maar soms ook voor een wat grotere gemeenschap zoals in het meest bekende Mesa Verde of het minder bekende Gila. (foto hiervan op de homepage)

Walnut Canyon

Snake aka River Cliff Dwelling

Fallen Roof

In Turkije bestaat dit fenomeen eveneens en wel in Capadocie. Maar ook in Limburg hebben we grotwoningen. Maar deze zijn uit een latere periode. Maar dat terzijde.

De Indianden bouwden de behuizing en de voorraadhuisjes, Graneries, veelal in een kloof waar ook water in de vorm van een rivier en vis was. Verder leefde ze uiteraard van de jacht. De ingang tot de behuizing was ook vaak in het plafond middels een ladder. Die werd weg getrokken zodat er niemand in komen kon. In de pueblo in Taos is dit nog heel goed te zien.

House on Fire

Bandelier NM

Banderlier NM

En ja, je voelt het al aankomen, ook de meeste en mooiste Cliff Dwellingen liggen in afgelegen gebieden waar een AWD voor nodig is. Maar ook hier weer gelukkig enkele uitzonderingen zoals de al eerder genoemde Mesa Verde en Gila Cliff Dwellers.

De meeste Cliff Dwellers vindt je in Utah waar Blanding een uitermate geschikte plaats is om als uitvalbasis te nemen.

Moon House

Moon House

Moon House

Petroglyphs & Pictographs

Schilderingen en tekeningen.

In de nabijheid van de Cliff Dellingen maar ook op plaatsen ergens in the middle of nowhere (waarschijnlijk hebben daar vroeger ook CD gestaan) kan je onderstaande figuren tegen komen. Eveneens uit de 12e en 14e eeuw. Vaak nog goed bewaard gebleven. Soms een enkel exemplaar maar meestal meerdere schilderingen of tekeningen bij elkaar.

Great Panel in Horseshoe Canyon

Sego Canyon

Sego Canyon

In tegenstelling tot de Cliff Dwellers zijn de tekeningen en schilderingen in diverse staten te bezoeken. Colorado en Utah en uiteraard in New Mexico zijn de staten waar je het meeste ervan vinden kunt.

kijk in het overzicht

of klik hier voor meer info

Pueblo

Nadat de Indianen de Cliff Dwellers verlaten hadden zijn ze in een soort flat gaan wonen. Dit heet Pueblo. En deze prachtige bouwwerken zijn hier en daar nog steeds bewoond zoals in Taos New Mexico. In deze video kan je er kennis mee maken.