Zo ziet de Slot er van bovenaf uit. Maar hoe kom je erin? over het algemeen redelijk eenvoudig

Slot Canyon

Een Slot Canyon is het tegenover gestelde van bijvoorbeeld de Grand Canyon.

Met een breedte van max 2 a 3 meter en op zijn smals enkele centimeters kenmerkt zich dit fenomeen dat in deze delen van Amerika veelvuldig voorkomt.

Dead end in een slot

Om Slot Canyons te gaan bezoeken moet je rekening houden met de weersverwachting.

En dan niet alleen in de buurt waar je bent maar ook kilometers verderop. Want als het gaat regenen dan stroomt een slot snel vol en dan krijg je een zogenaamde Flash Flood die levensbedreigend is. Ook als het vooraf aan je bezoek geregend heeft kan het zijn dat de potholes vol met water staan. Er omheen kan niet altijd dus moet je terug of er doorheen lopen. Maar peil eerst de diepte met een stok bijvoorbeeld.

Paria River Narrows (alleen bij laag of geen water)

Singing Canyon Burr Trail

Hole in the rock road

Ook de Slot Canyons liggen veelal in de wildernis dus ook dan heb je minimaal een AWD auto nodig. Maar ook hier zijn gelukkig enkele hele mooie slots te bereiken met normaal vervoer. Bucksking Gulch of Antelope Canyon bijvoorbeeld.

Kijk maar in het overzicht

Tunnel Slot (samen met Zebra)

Willis Creek samen met Bull Valley

Bighorn Canyon

De benamingen van de Slot Canyon zijn divers. Gulch, Wash, Creek, Gorge of Canyon achter de naam zijn de meest voorkomende. Maar niet elke wash of canyon is een slot.

Ze ontstaan gelijk aan de procedure van de badlands en de hoodoos namelijk door erosie of omdat er een rivier doorheen loopt of gelopen heeft. Ook nu worden de zachtere delen het eerst uitgesleten waardoor de vormen heel divers zijn. Elke slot ziet er heel anders uit qua vormingen maar ook de kleuren en de hoogtes van de wanden.

Bull Valley Gorge

Kanara Creek Falls & Slot

De lengtes van een slot zijn eveneens zeer verschillend. Zo is Bucksking Gulch maar liefts 18 km lang (kan deze dus niet op een dag lopen of je moet iemand met een auto aan het einde van de gulch hebben.) en de korste is rond de 50 meter.

De meest bekende Slot is natuurlijk Antelope canyon in Page. Maar dan moet je wel de beurs trekken want dat kost nu (2020) meer dan 50 dollarĀ  per slot. Er zijn er 2, de upper en lower Antelope Canyon. Alle andere zijn meestal gratis of tegen een kleine vergoeding te belopen.

samen met Spookey

Antelope Canyon

Little White Horse Slot Canyon

Over het algemeen zijn de slot canyons redelijk vlak en dus goed te belopen.

Echter er zijn ook canyons die dryfall en of potholes hebben. Dit zijn de voormalige watervallen en de uitgesleten delen meestal onder de voormalige waterval.

De dryfalls kunnen 50 cm maar ook 3 of 4 meter hoog zijn, en niet altijd zijn er hulpmiddelen. Dus vooraf goed kijken of je weer terug komen kunt of dat je via hoger gelegen delen terug naar het begin kunt geraken.

Ook de potholes kunnen aardig diep zijn en soms staat er nog water in.

Moonshine Wash

Bonita Canyon

Waterhole Canyon